molens groot-ammers
Aan de Molenkade langs de Ammersche boezem in Groot-Ammers staan vier karakteristieke poldermolens die tot ongeveer 1965 verantwoordelijk waren voor de bemaling van de huidige polder Liesveld. De molens zijn een waardevol stuk cultureel erfgoed en een prachtig voorbeeld van de Nederlandse molengeschiedenis. De vijfde molen van Groot-Ammers is korenmolen de Jonge Sophia aan de Wilgenweg.
Gelkenes molen
De Gelkenes molen is een wipmolen welke dateert uit 1513. De molen was oorspronkelijk verantwoordelijk voor het bemalen van de polder Gelkenes, daar dankt de molen ook zijn naam aan. Na een overeenkomst met Ammers-Graafland werd de molen later ingezet voor de bemaling van de Polder Liesveld.
De molen is tussen 2009 en 2020 gerenoveerd/onderhouden. De molen ligt aan de Molenkade 2 in Groot-Ammers aan de Ammersche boezem, de molen wordt ook aangeduid als eerste molen. Sinds 1969 is de molen eigendom van de SIMAV en heeft als bestemming het (op vrijwillige basis) bemalen van de polder Liesveld.
Bekijk hier alle foto’s van de Gelkenes molen.
Graaflandse molen
De Graaflandse molen is een wipmolen welke dateert uit 1596. De molen is vernoemd naar de polder Ammers-Graafland welke thans deel uitmaakt van de polder Liesveld. De molen ligt aan de Molenkade 3B in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden in Zuid-Holland) aan de Ammersche boezem, de molen wordt ook aangeduid als tweede molen. Sinds 1965 is de molen eigendom van de SIMAV. Het woongedeelte van de molen werd in 1966 ontmanteld. In 2020 heeft de molen een omvangrijke renovatie gehad. De bestemming is het (op vrijwillige basis) bemalen van de polder Liesveld. Als de molen draait is deze in de regel te bezoeken.
Bekijk hier alle foto’s van de Graaflandse molen.
Achtkante molen
De Achtkante molen is een kantige grondzeiler en wijkt daarmee in vorm af van de andere drie wipmolens aan de Molenkade. De Achtkante molen werd in 1805 gebouwd ter vervanging van de op die plaats in 1801 afgebrande wipmolen. De molen ligt aan de Molenkade 4 in Groot-Ammers aan de Ammersche boezem en is sinds 1965 eigendom van de SIMAV. De voor het laatst in 2020 gerenoveerde molen heeft als bestemming het (op vrijwillige basis) bemalen van de polder Liesveld. Een bijzonderheid aan deze molen is dat hij een smaller scheprad heeft dan de andere molen en hierdoor de kleinste hoeveelheid water maalt.
Bekijk hier alle foto’s van de Achtkante molen.
Achterlandse molen
De Achterlandse molen is een wipmolen uit omstreeks 1596 welke tussen december 2004 en oktober 2010 voor het laatst werd gerenoveerd. De molen ligt aan de Molenkade 5 in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden in Zuid-Holland) aan het water van de Ammersche boezem. De molen fungeerde als peil- en seinmolen van het waterschap De Overwaard. De molen is sinds 1969 eigendom van de SIMAV en heeft als bestemming het (op vrijwillige basis) bemalen van de polder Liesveld. De molen is in 1865 bewoonbaar gemaakt en kan op afspraak worden bezichtigd.
Bij de Achterlandse molen sluit de Achterlandse Wetering aan op de Ammersche boezem. Langs deze wetering ligt het (niet-officiele) buurtschap Achterland.
Bekijk hier alle foto’s van de Achterlandse molen.
Molen de Jonge Sophia
De Jonge Sophia is een korenmolen aan de Wilgenweg in Groot-Ammers (gemeente Molenlanden in Zuid-Holland). De grondzeiler is in 1773 gebouwd op de grens tussen de dorpen Ottoland en Goudriaan. De molen werd in 2004 draaivaardig hersteld. Sinds maart 2018 maakt de molen deel uit van de Avonturenboerderij Molenwaard.
Dronevideo’s
Bekijk hier korte dronevideo’s van de vier molens:
Bronnen:
Wikipedia, De Alblasserwaard (C.L. van Groningen), SIMAV, Molendatabase