Rondje Alblasserpoort
|

rondje alblasserpoort

Dit fotorondje gaat langs de Alblasserpoort. Dit gebied omvat het oostelijk deel van het Alblasserbos vanaf de Matena richting het riviertje de Alblas. Het fotorondje bestaat uit twee delen, het tweede deel (Elzenbos, veeneiken, Floris V-pad, dieselgemaal, molens) kun je hier bekijken.

Over de Alblasserpoort

Het project Alblasserpoort begon in 2011 toen het Gebiedsplatform Alblasserwaard en Vijfheerenlanden (samenwerkingsverband tussen de gemeente Molenlanden, Papendrecht en diverse lokale organisaties) een begin heeft gemaakt met de planvorming rondom het gebied van het nieuw te bouwen gascompressiestation van de Gasunie in Wijngaarden.  De gasunie heeft destijds 100.000 euro beschikbaar gesteld waarmee binnen dit project toeristische, educatieve en recreatieve doeleinden in dit gebied konden worden gerealiseerd.

In de zomer van 2012 waren de plannen klaar (totaal 14 projecten) en is gestart met fase 1, bestaande uit 6 projecten. In de zomer van 2014 zijn deze 6 projecten opgeleverd: diverse punten met informatiepanelen, een Planetenpad in het Alblasserbos, een Overtoom langs de Sliedrechtse Binnenvliet, een kunstwerk met veeneiken,  een toilet en het informatiepaneel bij het Historisch Dieselgemaal Polder Sliedrecht en verbetering aan het Floris V-pad.

Vertrekpunt wandeling

Toegang Alblasserbos vanaf de Matena

Tegenover het gebouw van de Natuur- en Vogelwacht de Alblasserwaard (NVWA) aan de Matena 1 op de grens van Papendrecht en Wijngaarden is een kleine parkeerplaats voor auto’s. Direct hier tegenover is de ingang naar het meest oostelijke deel van het Alblasserbos welke is gelegen aan de Sliedrechtse binnenvliet.

Informatieborden

Bij de ingang van het aan de Matena gelegen Alblasserbos staan achter het toegangshek een drietal informatieborden (zie foto’s), deze geven uitleg over: Planetenwandelling Alblasserbos (klik hier voor bordtekst), Alblasserpoort Natuur en Vogelwacht en Wandelroute netwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden.

Alle foto’s op deze pagina komen uit de Beeldbank van de Alblasserwaard. Klik op een foto om deze in groter formaat te bekijken.

Heemtuin

Rechts van het Streeknatuurcentrum van de NVWA bevindt zich een natuurtuin. De NVWA beheert en onderhoudt deze heemtuin. Deze tuin is geen projectonderdeel van de Alblasserpoort, maar bevat wel één van de beelden (Zon) uit de Planetenwandeling. Tegenover het toegangshek naar de tuin staat ook een beeld (Mercurius).

De educatieve tuin laat naast inheemse, wilde flora en fauna landschapselementen zien van de (vroegere) Alblasserwaard. En vooral de planten, struiken en bomen die er weelderig groeien, zijn een lust voor het oog. In deze tuin is op ongeveer 2.500 m2 een stukje veenweidelandschap aangelegd waarin verschillende elementen zijn nagebootst. Te zien zijn onder meer erfbeplanting, een moes- en kruidentuin, een kleine weide en een hooilandje, een composthoop, een griend, een eendenkooi, pestbosjes, knotwilgen, een wiel en een insectenmuur. De tuin is erg leuk voor kinderen. Informatie over deze tuin is te krijgen in het Streeknatuurcentrum.

Planetenwandeling

In dit deel van het Alblasserbos is in 2014 een 4 kilometer lange planetenwandeling gerealiseerd. Deze wandeling is een initiatief van de sterrenkundevereniging Christiaan Huygens en loopt over de wandelpaden in het bos. Langs de paden is informatie in diverse vormen geplaatst over ons zonnestelsel. De wandeling  begint bij de Zon en loopt via Mercurius, Venus, Aarde, Mars, planetoïden gordel, Jupiter,  Saturnus en Uranus naar de 8e en buitenste planeet Neptunes. 

De beelden zijn gemaakt van Cortenstaal. Dit omdat het materiaal, stevig is, past in de natuur en mooi afsteekt tegen het groen van de bomen en planten langs de planetenwandeling. De beelden zijn duurzaam geplaatst op betonnen funderingen.

Piramide Project 88

Het “Piramide Project 88” in het Alblasserbos bestaat uit betonnen piramidevormige structuren welke in het water op een sokkel zijn geplaatst. Deze sculpturen ze zijn hol van binnen en bevatten boodschappen die bedoeld zijn voor de toekomst. Het project is geïnitieerd door de Rotary Club Kinderdijk.

Botersloot en Sliedrechts Binnenvliet

Bij het volgen van de planetenroute passeer je eerst de Botersloot en daarna de Sliedrechtse Binnenvliet. Beide wateren vormden vroeger een verbinding tussen het veenriviertje de Alblas en de rivier de Merwede. Over deze wateren vervoerden veehouders boter en kaas in hun platbodems (schouwen) naar Dordrecht om die daar te verkopen.

Station Gasunie

Aan de oostkant wordt het Alblasserbos gescheiden door de Sliedrechtse Binnenvliet met het terrein van de Gasunie waar een groot compressiestation staat. In het kader van landschapsbehoud zijn rond het gasstation natuurstroken en wandelpaden aangelegd. 

Overtoom

Overtoom bij de Sliedrechtse Binnenvliet. Zo’n overtoom, ook wel overhaal genoemd, werd gebruikt om schouwen via de kade van de ene watergang naar de andere watergang over te brengen. Een overhaal bestaat uit een vlakke glooiing aan weerszijden van de kade en, als er geen weg op de kade aanwezig was, uit een verhard horizontaal stuk. Met behulp van een handler met grote handspaken werd het vaartuig dan op de helling getrokken en er via de andere zijde weer afgelaten. Onder het vaartuig bracht men dikke ronde stokken aan, waardoor het vaartuig kon rollen. Tekst informatiebord.

Video Rondje Alblasserpoort

Van dit rondje Alblasserpoort is onderstaande video gemaakt:


Bronnen:
Informatieborden Alblasserpoort
Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard
De Alblasserwaard door C.L. van Groningen
Wikipedia

Vergelijkbare berichten